אייל מליס, אחת הדמויות הבולטות בעולם הניהול הישראלי, עם קריירה עשירה ומלאת אתגרים

אייל מליס, אחת הדמויות הבולטות בעולם הניהול הישראלי, עם קריירה עשירה ומלאת אתגרים

כך פותח אייל מליס, מנכ"ל תנובה לשעבר, את השיחה על המסע הניהולי שלו. מליס, שהוביל את תנובה במשך למעלה מ 7 שנים (2016-2023), הוא אחת הדמויות הבולטות בעולם הניהול הישראלי, עם קריירה עשירה ומלאת אתגרים.

מה הוביל אותך לעולם הניהול ובמיוחד לתעשיית המזון?

המסלול הפיקודי שלי החל מיד אחרי מלחמת שלום הגליל הראשונה ב 1982 ועד שחרורי אחרי תפקיד מג״ד 77 , גדוד השריון המפורסם מקרבות יום כיפור בפיקודו של קהלני גיבור ישראל. ההסבה למסלול הניהולי החל מיד עם שחרורי ב 1991 בחברת חוגלה קימברלי שם זכיתי ב 16 השנים שלי בחברה להתנסות במגוון תפקידים בדיספלינות שונות. מכירות/ שיווק/ ניהול חטיבה עסקית/ ניהול שרשת אספקה, פיתוח עסקי ועוד.

איך נראתה הדרך שלך בתנובה עד למינוי כמנכ"ל?

״את דרכי בתנובה התחלתי בינואר 2008 כמנכ״ל תשלובת החלב ובהמשך שמשתי גם כמשנה למנכ״ל הקבוצה עד ינואר 2016 עת התמניתי למנכ״ל הקבוצה לאחר מכירת תנובה לחברת ברייט פוד.

השנים שעשיתי כמנכ״ל תשלובת החלב אפשרו לי ללמוד את הארגון המאד מורכב וגדול, את השוק ואת תעשיית המזון לעומק. יחד עם צוות עובדים ומנהלים נפלא צלחנו תקופה מאתגרת ומלמדת שעברה לצערי גם בתקופת משבר של המחאה החברתית של שנת 2011. תקופת המשבר לימדה אותנו לשמוע, להאזין ולדעת לשרת את כלל בעלי העניין של הפירמה. לקוחות, עובדים, צרכנים, חקלאים וספקים, קהילה ובעלי מניות.

המינוי למנכ"ל ב-2016 היה עבורי שיא בקריירה, אבל גם תחילתו של פרק חדש ומאתגר."

מהם האתגרים הגדולים ביותר שהתמודדת איתם כמנכ"ל תנובה?

"בתקופתי כמנכ"ל עמדנו בפני שינויים משמעותיים בשוק המזון: תחרות גוברת מצד מותגים בינלאומיים ומותגים פרטיים, שינויים בהרגלי הצריכה של הצרכן הישראלי, לחצים רגולטוריים ושינוי של כלל המערכת הסביבתית שאתחלה את עצמה מחדש לאור תמורות המהפכה החברתית. אחד האתגרים המרכזיים היה לשפר את מעמדה של תנובה כחברה מובילה תוך התאמה לעידן החדש. עיקר המשימה הייתה סביב מנהיגות, בניית תרבות ארגונית ובניית חוסן ארגוני.  אלו לתפיסתי הממדים הקובעים את עתיד החברה ויכולותיה.

בנוסף השקענו רבות בבניית היכולות של החברה בעולמות החדשנות הפתוחה לצג האצת פיתוח המוצרים.– הובלנו את מהפכת מוצרי החלבון האלטרנטיב  עם המותג 'תנובה אלטרנטיב' , הזנקנו את קטגוריית המוצרים מועשרי החלבון ששינו את השוק באופן משמעותי ועסקנו רבות בשיפור תהליכי ייצור ותפעול על ידי ביסוס אורח חיים של ״מצוינות תפעולית."

איך הובלת את תנובה להתמודדות עם השינויים בשוק?

הבסיס הוא מיקוד בנושאי המפתח שהגדרתי עם ההנהלה להצלחה:

  • בניית צוות הנהלה מאוחד ומוביל סדר יום ערכי מרכזי.
  • חיזוק מערכת היחסית של הנהלה וארגון העובדים.
  • חיזוק המסוגלות והחוסן הארגוני עי טיפול בהון האנושי ותרבות ארגונית מבוססת התנהגויות מוגדרות ואחידות.
  • הובלת סדר יום של חדשנות פתוחה, שיתופי פעולה עם גורמים חיצוניים והאצת תהליכי פיתוח המוצרים.
  • אימוץ ה ״מצוינות התפעולית״ כדרך חיים.
  • אימון שיטתי של הארגון לפיתוח יכולות הגמישות והלמידה הארגונית.
  • אנחנו מנהיגי הארגון צריכים לדעת לשרת את האינטרסים של כלל בעלי העניין על הצד הטוב ביותר למרות המתח המובנה בבסיס תפיסה זו.

מה אתה רואה כהישג הגדול ביותר שלך בתפקיד?

״בניית תרבות ארגונית חדה, מאובחנת שחיברה עובדים/ות מנהלים/ות לעשייה ולייעוד החברה כ ״חברת המזון הלאומית.

אני גאה בכך שתנובה הצליחה לקדם את מעמדה כחברה מובילה בשוק המזון הישראלי תוך כדי התאמה לעולם משתנה. השיפור התבטא בכל הממדים כולל פיננסים, שביעות רצון עובדים, תפיסות המותג ועוד.

תנובה שנתפסה בעבר כחברה ותיקה ושמרנית משהו פתחה את עצמה לעולמות של החדשנות, הקימה עם שותפיה את חממת הפוד-טק בקרית שמונה, בנתה שיתופי פעולה לפיתוח בתחום הבשר המתורבת ועוד במגוון רחב של נושאים. קצרה היריעה.

כמו כן הובלת מהפכה צרכנית בתחום תחליפי החלב והמוצרים מועשרי החלבון. היו אלו נקודות ציון משמעותיות והוכחה לכך שתנובה יכולה להוביל גם בתחומים חדשים."

איך אתה רואה את תפקיד החדשנות בעתיד חברות כמו תנובה?

חדשנות היא דרך חשיבה ולא רק עיסוק בפיתוח מוצרים. היא מצריכה הקניית הרגלים חדשים לחברות ותיקות , להעביר את הארגון סדרת אימונים כדי להגיע לכושר תחרות חדש, משופר שתכליתו לחזק את היתרון התחרותי שלנו כחברה וכארגון.

חדשנות היא לפתוח את הארגון לחיצוני לו ולהכיר בעובדה שהארגון צריך את העולם החיצון כדי להצליח, להפנים שלא כל הידע נמצא בארגון. לזכור שהתחרות האמיתית והעתידית אינה נמצאת בשוק הנראה לעין, היא תגיע ממקומות לא צפויים שאין אנחנו רואים במשקפי התחרות הקיימת היום.

איזה מסר יש לך לצעירים השוקלים קריירה בתחום הניהול?

החדשות הטובות שאתם בוחרים בקריירה שלעניות דעתי לא תוחלף בטווח הנראה לעין ע״י .AI

"תזכרו שניהול הוא הרבה מעבר למספרים או לתוכניות עבודה – הוא עוסק באנשים  ובחיבור שלהם לתהליכיים וטכנולוגיה.

אם אתם רוצים להיות מנהלים מצליחים, תלמדו להקשיב, להיות אמפתיים להגדיר ייעוד  ברור שמחבר את הרגש של העובדים שלכם לחזון ומטרה משותפת.

תחושת המסוגלות של העובדים לצד גיבוש הנהלה מגובשת איתכם היא המפתח לחוסן ארגוני ולהשגת כל מטרה. התפקיד של מנהיג היא לגרום לאנשיו להגיע להישגים ולמטרות שאילולא הוא הם היו חוששים ומרגישים שאינם מסוגלים להשיגם. לכן אל תפחדו לחלום ולחשוב הראש בעננים והרגליים על הקרקע.״

שאתם מגיעים לעמדות הניהול הבכירות תקפידו לקחת חלק בפעילות שאינה למטרת רווח ולתת מעצמכם לסביבה ולקהילה. כל אחד נדרש לתרום תרומה שהיא חלק מחוזקותיו.

"ניהול ומנהיגות מבחינתי תמיד היה שילוב בין חזון לבין עשייה יומיומית שמייצרת ערך אמיתי," מסכם מליס. "אני מאמין שכל מנהל יכול להשפיע בצורה חיובית על הסביבה שלו ועל בעלי העניין של החברה , זה מה שהופך את התפקיד הזה לכל כך משמעותי."

 

 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן